26.9.2014

Animationsfest i Vasa 27.-28.9.


Antonia Ringbom: Potatisön (1990)

PROGRAM

LÖRDAG 27.9 

13-17 Animationsberättandets obegränsade möjligheter

TaiKon (Östra Kasärntorget 7-9/ Kasärn 11)

Animationsregissören Christer ”CHRZU” Lindströms workshop för 13 – 17 åringar. Under workshopen får man bekanta sig med animationsteknikens obegränsade möjligheter och dess otroliga värld. Workshopen är gratis, språket finska (men man har möjlighet att ställa frågor på svenska). Deltagandet är begränsat, med slipper de 20 första som anmäler sig till info@elokuvakeskusbotnia.org eller 040-2424822. De som deltar i workshoppen kommer också gratis in på visningen av CHRZUs animationer kl 18-19.30

18-19.30 CHRZUs retrospektiv
Teater Casa (Korsholmsesplanaden 3 – 6)

CHRZUs animationer från de gångna åren. CHRZU själv är med vid visningen. Inträde 4€ (endast kontant). Åldersgräns 13 år.

Filmer

19.45-20.15 Nightsatan and the Loops of Doom
Teater Casa (Korhsolmsesplanaden 3-6)

Här visas CHRZUs första korta spelfilm, som har uppmärksammats stort på både inhemska och utländska filmfestivaler. Handlingen utspelar sig i den karelska ödemarken år 2034 och är en slags apokalyptisk fantasi. Huvudrollerna spelas av syntetisatortrion Nighsatan. Biljetter 4€ (eller tillsammans med retrospektiven sammanlagt 6€). Åldersgräns 18 år.

Titta på trailern
Evenemanget i Facebook

SÖNDAG 28.9

11-12.30 Känslor, minnen och åsikter – en föreläsning om hur det är att berätta med animation, om hur man kan påverka med animation
Dramasalen på huvudbiblioteket (Biblioteksgatan 13)

Den prisbelönade animatören och illustratören Antonia Ringbom berättar om konsten att göra animationer och om de workshoppar hon hållit i bland annat i Senegal. Samt om hur hon påverkades av Camilla Mickwitz och hennes tecknade filmer i början av sin karriär. Föreläsningen är tvåspråkig och gratis.

13-14.30 Kaiken kansan animaatioita (på finska)

Kahden rakastetun animaattorin, Antonia Ringbomin ja Camilla Mickwitzin, animaatioita. Näytös sopii kaikenikäisille. Liput 4 euroa (vain käteinen), lapset ilmaiseksi.

Näytettävät elokuvat

15.00-16.30 Hela folkets animationer (på svenska)

Animationer av Antonia Ringbom och Camilla Mickwitz. Passar både unga och äldre.
Biljetter 4€ (endast kontant), barn gratis.

Filmer 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Den finländska animationen fyller i år 100 år. Jubileumsåret till ära ordnar Filmcentrum Botnia ett veckoslut i den tecknade filmens tecken, 27.-28.9 på Kasernområdet och i huvudbibliotekets dramasal. Tre generationer animatörer, som alla representerar olika genrer inom den tecknade filmen presenterar sin produktion. Med finns animation för såväl vuxna som barn. Filmcentrum Botnia vill med detta tillfälle öka kännedomen om den finländska animationen och framförallt få unga intresserad av högklassisk tecknad film och lära sig lite om hur man gör animationer.

CHRZU: Kaukosaaren kirous (2008)
Under den första dagen, lördagen, håller Christer ”CHRZU” Lindström en workshop för högstadieelever i Taikon på Kasernområdet. CHRZU (född 1977) har främst producerat dock- och vaxanimation. Den mest kända är kanske den mediakritiska slapstickkomedin Kaukosaaren kirous/ Curse of the Remote Island (2008). CHRZU undervisar också i manusskrivande och berättarteknik för animationsstuderanden vid Åbo Konstakademi.

På lördag kväll visas CHRZUs retrospektiv på Teater Casa. Visningens första del har en åldersgräns på 13 år, medan den andra delen – filmen Nightsatan and the Loops of Doom – har en åldersgräns på 18 år. Den senare filmen är från fjol och en spelfilm, som fått stora uppmärksamhet internationellt inom fantasygenren.

Animationsfestens andra dag tillägnas Antonia Ringbom och Camilla Mickwitz (1937-89). Mickwitz var en finländsk barnboksförfattare, illustratör och animator. Hennes mest kända verk är filmerna om Emilia, Mimosa och Jason. De tecknade filmerna om Jason valdes i tiderna till ”världens bästa barnfilm” på en festival i USA.

Med anledning av jubileumåret har Finlandssvenskt filmcentrum restaurerat och digitaliserat Camilla Mickwitz produktion. Dessa restaurerade kopior visas nu för första gången för publik i samband med animationsfesten i Vasa. Senare under hösten utkommer filmerna på DVD i samarbete med Nordisk film. Mickwitz prodution har inte tidigare kommit ut på DVD.

Camilla Mickwitz: Mimosas födelsenatt (1987)
Illustratören och animatorn Antonia Ringbom (född 1946) arbetade som freelancer tillsammans med Camilla Mickwitz på Rundradion mellan åren 1969-89. Sedan dess har hon fungerat som självständig regissör-producent. Hon bland annat fått UNICEFs pris (tillsammans med Jaana Wahlforss, för animationsserierna ”Solen är en gul giraff” och ”Den gula giraffens djurberättelser”. Tillsammans med Finlandssvenskt filmcentrum har hon grundat kulturcentret RIAC i Senegal, där unga afrikanska flickor får lära sig att göra animationer.

Ringbom håller på söndagen en föreläsning i bibliotekets dramasal, där hon berättar om sin tid som arbetskamrat med Camilla Mickwitz, men också om sin egen produktion. Efter föreläsningen visas några av Ringboms och Mickwitrz filmer – både på svenska och finska.

Animationens fest! ordnas av Filmcentrum Botnia i samarbete med Vasa stad, Vaasa-opisto, Novia Yrkeshögskola, Filmkontakt i Finland och Finlandssvenskt Filmcentrum och finansieras med stöd av medel från den finländska animationens 100 års jubileums fond.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Evenemanget i Facebook (klicka dig in och inbjuda dina vänner också!)

Lås också: Finsk animation firar 100 års jubileum 2014