26.9.2014

Animaatiotapahtuma 27.-28.9.CHRZU: Kaukosaaren kirous (2008)
OHJELMA
LAUANTAI 27.9.

Klo 13-17: Animaatiokerronnan rajattomat mahdollisuudet
TaiKon (Kasarmintori 7-9/Kasarmi 11)

Animaatio-ohjaaja Christer ”CHRZU” Lindströmin työpaja 13-17-vuotiaille. Työpajassa kurkistetaan animaatioiden rajattomaan ja hulvattomaan maailmaan, kuullaan vinkkejä ideointiin ja käsikirjoittamiseen sekä katsellaan pätkiä CHRZU:n animaatioista. Työpaja on ilmainen, kielenä on suomi ja mukaan pääsee 20 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Työpajaan osallistuneet pääsevät myös ilmaiseksi animaationäytökseen klo 18-19.30. Ilmoittautumiset: info@elokuvakeskusbotnia tai 040 2424822.

Klo 18-19.30 CHRZU:n retrospektiivi 
Teater Casa (Korsholmanpuistikko 3-6)

CHRZUn animaatioita vuosien varrelta. Tekijä paikalla. Liput 4 euroa (vain käteinen). Ikäraja: 13.

Näytettävät elokuvat

Tervetuloa myös hyvää tekevälle kahville ennen näytöstä klo 17.30. alkaen. Suomen Punaisen Ristin Vaasan suomalainen osasto tarjoilee kahvia ja purtavaa. Kahvilan tuotot menevät lyhentämättömänä  Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Klo 19.45-20.15 Nightsatan and the Loops of Doom
Teater Casa (Korsholmanpuistikko 3-6)

Animaatiotapahtuman oheisohjelmana näytetään CHRZU:n ensimmäinen  näytelmäelokuva Nightsatan and the Loops of Doom (2013), jota on ihasteltu ja hämmästelty kotimaisilla elokuvafestivaaleilla ja joka on herättänyt täysin poikkeuksellista huomiota myös kansainvälisellä festivaalikentillä. Kyseessä on Karjalan aavikoille vuonna 2034 sijoittuva post apokalyptinen tieteisfantasia, jonka pääosassa on Nightsatan-niminen syntetisaattorisoturikolmikko. Loput täytyy katsoa ja kokea itse. Liput 4 euroa (tai yhdessä retrospektiivin ensimmäisen osan kanssa 6 euroa). Ikäraja: 18.

Katso traileri
Tapahtuma Facebookissa

SUNNUNTAI 28.9. 

Klo 11-12.30: Tunteita, muistoja ja mielipiteitä – luento animaatiosta kerronnan välineenä
Vaasan pääkirjaston Draama-sali 

Palkittu ja maailmallakin tunnettu animaatioelokuvantekijä Antonia Ringbom kertoo luennossaan animaatioidensa tekemisestä, muun muassa Senegalissa pitämistään työpajoista sekä siitä, millaista oppia hän sai Camilla Mickwitziltä uransa alkuvaiheessa. Luento on kaksikielinen ja ilmainen.

Klo 13-14.30 Kaiken kansan animaatioita (suomeksi)
Vaasan pääkirjaston Draama-sali (Kirjastonkatu 13)

Kahden rakastetun animaattorin, Antonia Ringbomin ja Camilla Mickwitzin, animaatioita. Näytös sopii kaikenikäisille. Liput 4 euroa (vain käteinen), lapset ilmaiseksi.

Näytettävät elokuvat 

15.00 – 16.30 Hela folkets animationer (på svenska)
Dramasalen vid huvudbiblioteket (Biblioteksgatan 13)

Animationer av Antonia Ringbom och Camilla Mickwitz. Passar både unga och äldre.
Biljetter 4€ (endast kontant), barn gratis.

Filmer


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suomalainen animaatioelokuva täyttää vuonna 2014 sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Elokuvakeskus Botnia järjestää Vaasassa kaksipäiväisen animaatiotapahtuman, joka järjestetään 27.-28.9. Vaasan kasarmialueella sekä pääkirjaston Draama-salissa. Tapahtuma esittelee kolme eri sukupolvia ja tyylejä edustavaa animaattoria ja se tarjoaa laadukkaita kotimaisia animaatioita kaiken ikäisille taaperoista aikuisiin. Tapahtumalla Elokuvakeskus Botnia haluaa lisätä kotimaisen animaation tunnettuutta ja myös nuorten kiinnostusta animaatioita ja niiden tekemistä kohtaan.

Animaation juhlaa! -tapahtuman ensimmäisen päivän tähtenä on animaatio-ohjaaja Christer "CHRZU" Lindström. CHRZUn (s. 1977) tuotanto koostuu erityisesti omalaatuisista nukke- ja vaha-animaatioista, joista tunnetuin on mediakriittinen slapstick-komedia "Kaukosaaren kirous" (2008). CHRZU opettaa myös käsikirjoittamista ja kerrontaa animaatio-opiskelijoille Turun Taideakatemiassa.

Vaasassa CHRZU pitää animaatiokerronnasta työpajan yläasteikäisille nuorille TaiKonilla, minkä jälkeen Teater Casassa näytetään CHRZUn retrospektiivi. Näytöksen ensimmäinen osa on sallittu 13 vuodesta ylöspäin. Tämän jälkeen hypätään hetkeksi täysikäisille suunnatun, ja CHRZUn ensimmäisen, näytelmäelokuvan pariin. Animaatiotapahtuman oheisnäytöksenä Teater Casassa näytetään viime vuonna valmistunut ja maailmallakin suosiota kerännyt Nightsatan and the Loops of Doom, joka on jo nyt eräs laajimmin kansainvälisesti levinneistä suomalaisista fantasialyhytelokuvista.
Antonia Ringbom: Perunasaari (1990)
Animaatiotapahtuman toinen päivä on omistettu Antonia Ringbomille sekä jo edesmenneelle Camilla Mickwitzille. Camilla Mickwitz (1937-1989) oli suomalainen lastenkirjailija, kuvittaja ja animaattori. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Pikku Kakkosen alkuanimaatio ”Varokaa heikkoa jäätä” sekä kirjat ja animaatiot Emiliasta, Mimosasta ja Jasonista. Näiden värikkäiden hahmojen kautta Mickwitz kertoi muun muassa yksinhuoltajaperheen arjesta, sukupuolten tasa-arvosta ja luonnon suojelemisesta.

Juhlavuoden kunniaksi Finlandssvenskt Filmcentrum on restauroinut ja digitalisoinnut Camilla Mickwitzin tuotantoa. Nämä restauroidut kopiot näytetään nyt ensimmäistä kertaa yleisölle Vaasan animaatiotapahtumassa. Myöhemmin syksyllä Camilla Mickwitzin animaatiot ilmestyvät DVD-boksina yhteistyössä Nordisk Filmin kanssa. Mickwitzin tuotantoa ei ole aikaisemmin ollut saatavina DVD:na.

Camilla Mickwitz: Mimosan syntymäyö (1987)
Korppoossa asuva kuvittaja ja animaattori Antonia Ringbom (s.1946) teki freelancerina Yleisradiolle lastenohjelmia vuosina 1969-1989. Sen jälkeen hän on toiminut itsenäisenä ohjaaja-tuottajana sekä vetänyt nuorille animaatiotyöpajoja ympäri maailmaa, muun muassa Senegalissa. Ringbomin yksi tunnetuimmista töistä on UNICEF-palkinnon saanut ja Jaana Wahlforssin kanssa toteutettu kymmenosainen sarja “Aurinko on keltainen kirahvi” ja sen jatko-osa “Keltaisen kirahvin eläintarinoita”, joista nähdään osia myös Vaasassa.

Ringbom pitää Vaasan pääkirjaston Draama-salissa luennon, jossa hän kertoo animaatioidensa tekemisestä, nuorille pitämistään työpajoista ja siitä, millaista oppia hän sai Camilla Mickwitziltä uransa alkuvaiheessa. Luennon jälkeen Draama-salissa näytetään Ringbomin sekä Mickwitzin animaatioita kahtena, suomen- ja ruotsinkielisenä, näytöksenä.

Animaation juhlaa! -tapahtuman järjestää Elokuvakeskus Botnia yhteistyössä Vaasan kaupungin, Vaasa-opiston, Novia ammattikorkeakoulun, Suomen Elokuvakontaktin sekä Finlandssvenskt Filmcentrumin kanssa ja 100 vuotta suomalaista animaatiota -juhlarahan avustuksella.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tapahtuma Facebookissa (ilmoittaudu mukaan ja kutsu kaverisikin!)

Katso myös: 100 vuotta suomalaista animaatiota