29.8.2014

Månadens nordiska film -serien i Vasa

I den förnyade Kino Ritz biografen får vi under hösten njuta av den nordiska filmvärldens nyaste pärlor. Filmcentrum Botnia, Kino Ritz och den nordiska filmbyrån Walhalla ordnar tillsammans serien “Månadens nordiska film”, som visas i Vasa under september-december. Serien ordnas som en del av Walhallas 40-års jubileum och understöds av den Nordiska kulturfonden.

Visningarna i Vasa arrangeras  även i samarbete med Finlandssvenskt Filmcentrum, Danmarks ambassad och Icelandic Film Centre. Filmernas visningstid är kl.18 och det är gratis inträde. Varmt välkomna!

Foto: Kapringen/ AS Fidalgo

Månadens nordiska film
Kino Ritz (Kyrkoesplanaden 22) kl 18

25.9. A Hijacking /Kapringen

(Tobias Lindholm, Danmark 2012)
99 min, blu-ray, F16
engelsk textning

Ett danskt skepp blir kapat på Indiska oceanen. Skeppskocken Mikkel (Pilou Asbæk) är en av danskarna som hålls som gisslan i ett cyniskt spel mellan liv och död. Tobias Lindholm som regisserat filmen är en av manusförfattarna bakom den populära serien Borgen. I samarbete med Danmarks ambassad.
Foto: AS Fidalgo

Titta på trailern
30.10. Tusen gånger god natt/ A Thousand Times Good Night
(Erik Poppe, Norge 2013)
117 min, DCP, F12,
textad till svenska och finska

Rebecca (Juliette Binoche) är en av världens mest uppskattade krigsfotografer, men hennes arbete går inte ihop med familjelivet. Familjen ställer henne ett ultimatum: Det är dags att välja mellan hemmet och arbetet. Rebecca ställs inför ett omöjligt val. Detta rörande drama är regisserat av Erik Poppe som själv varit aktiv som krigsfotograf. Filmen är således inspirerad av hans egna upplevelser.
Kuva:Paradox/ John Christian Rosenlund
Titta på trailern

27.11. Of Horses and Men/ Hross í oss
(Benedikt Erlingsson, Island/Tyskland, 2013)
81 min, DCP, F12
textad till engelska

Denna prisbelönta, svarta komedi är en episodfilm om män och hästar. Den gemensamma nämnaren i de olika historierna är växelverkan mellan människan och hästen. I samarbete med Icelandic Film Centre.
Foto: Europafilm AS
Titta på trailern


11.12. Vi är bäst!
(Lukas Moodysson, Sverige 2013)
102 min, DCP, F7
textad till finska

Filmen utspelar sig i Stockholm år 1982 och handlar om Bobo, Klara och Hedvig, tre tjejer i sjuan, som drar runt på gatorna och babblar. De är modiga och tuffa, förvirrade och knasiga, har hemklippta punkfrisyrer och ett brinnande engagemang i kärnkraftsfrågan. Tjejerna grundar ett punkband, tar plats och bokar reptid på fritidsgårdens replokal. Lukas Moodyssons Vi är bäst är en feelgood-film med mycket hjärta, energi och musik.
Foto: Memfis Film/Per-Anders Jörgensen
Titta på trailernEvenemanget i Facebook (klicka dig in och inbjuda dina vänner!)