22.4.2014

Svensk filmmånad 5.-26.5.

Under maj månad visas varje måndag ny svensk film i Vasa och Seinäjoki. Med finns både drama, komedi och dokumentärt. Samt Mikael Persbrandt förstås. I Vasa visas filmerna på Gloria och i Seinäjoki på Bio Marilyn. Visningar börjar kl. 18.00. Biljettpriset är 5€. Filmerna är textade till finska.

Den 26.5 ordnas dessutom en skolvisning, som börjar kl. 14. Skolvisningen är gratis och lärare kan anmäla deras klass till: info@elokuvakeskusbotnia.org. Svensk filmmånad ordnas av Filmcentrum Botnia i samarbete med Sveriges ambassad, Svenska Nu, Pohjola-Norden i Seinäjoki, Pohjola-Norden i Vasa och Finlandssvenskt filmcentrum.

Hjärtligt välkomna!

Program, Vaasa

Gloria, sal 5

5.5. klo 18 Stockholm Östra
12.5. klo 18 Fyra år till
19.5. klo 18 Happy End
26.5. klo 14 Palme (en skolvisning)


Program, Seinäjoki

Marilyn, sal 2

5.5. klo 18
Happy End
12.5. klo 18 Stockholm Östra
19.5. klo 18 Fyra år till
26.5. klo 14 Palme (en skolvisning)

Filmer

Stockholm Östra (2011)

Stockholm Östra är en kärlekshistoria mellan två främlingar, knutna till varandra genom en tragedi som har krävt sin tribut av bådas liv och relationer. När Johan och Anna möts på järnvägsstationen som förbinder Stockholm med de idylliska förorter där de båda bor, ger de sig ut på en farlig resa i passion och lögner.
Regissör:
Simon Kaijser da Silva
I huvudrollen: Mikael Persbrandt, Iben Hjejle
Åldersgräns: 16
Kolla på trailer

Happy End (2011)

Happy End är en saga för vuxna. Den handlar om fem personer med en viktig relation sinsemellan, som alla undviker att vara ärliga. De lever i en skuggvärld, fylld av lögner och falskhet och väntar bara på att sanningen ska uppdagas så att de kan fortsätta leva sina liv på ett nytt sätt. Happy End är tredje delen av Björn Runges trilogi om frigörelse, som inleddes med ”Om jag vänder mig om” (2003) och ”Mun mot mun” (2005) om två personer som försöker frigöra sig från destruktivitet.
Regissör: Björn Runge
I huvudrollen: Ann Petrén, Malin Buska, Gustaf Skarsgård, Johan Widerberg
Åldersgräns: 16
Kolla på trailer

Fyra år till (2010)

I flera år har David Holst varit favorittippad till den kommande statsministerposten i Sverige. Efter en chockande vändning i valet, får han tillbringa ytterligare fyra år på åskådarplats. Deppig släpar han sig från ett tråkigt och meningslöst politiskt möte till nästa. Men livet kommer att förändras. David, gift sedan några år, håller på att bli kär, och överraskande nog i en man.
Regissör: Tova Magnusson-Norling
I huvudrollen: Björn Kjellman, Eric Ericson, Tova Magnusson-Norling, André Wickström
Åldersgräns: 12
Kolla på trailer

Palme (2012)


I februari är det 28 år sedan statsminister Olof Palme sköts ihjäl på en gata i Stockholm. Det kom att förändra Sverige över en natt. Filmen Palme handlar om hans liv och om det Sverige han hjälpte till att skapa. Regissörer: Kristina Lindström, Maud Nycander
Åldersgräns: 7
Kolla på trailer

Obs! Palme visas endast som en skolbioföreställning (målgruppen är gymnasier och yrkesskolor) i Vasa och Seinäjoki 26.5. kl. 14. Anmälningar och information: info@elokuvakeskusbotnia.org. Filmen lämpar sig bra för undervisningen i historia, samhällskunskap och svenska språket. Filmcentrum Botnia erbjuder också läromedel med anknytning till filmen, så att den efteråt kan behandlas i klassen.

I bilden: Stockholm Östra