18.4.2014

Ruotsalaisen elokuvan kuukausi 5.5.-26.5.

Toukokuu on ruotsalaisen elokuvan kuukausi Vaasassa ja Seinäjoella, missä näytetään maanantaisin neljä ruotsalaiselokuvaa. Elokuvat muodostavat läpileikkauksen koko ihmiselämään; valkokankaalla nähdään niin draamaa kuin komediaakin, sekä tietysti myös Mikael Persbrandt.

Vaasassa esityspaikkana on Elokuvateatteri Gloria ja Seinäjoella Bio Marilyn. Näytökset alkavat kello 18 lukuun ottamatta koululaisnäytöstä 26.5, joka alkaa kello 14. Koululaisnäytös on maksuton ja opettajat voivat ilmoittaa siihen luokkansa laittamalla sähköpostia osoitteeseen: info@elokuvakeskusbotnia.org.

Lipun hinta muihin elokuviin on 5 euroa. Elokuvat on tekstitetty suomeksi.

Ruotsalaisen elokuvan viikon järjestää Elokuvakeskus Botnia yhteistyökumppaneinaan Ruotsin suurlähetystö, Svenska Nu, Seinäjoen Pohjola-Norden, Vaasan Pohjola-Norden sekä Finlandssvenskt filmcentrum.


Lämpimästi tervetuloa, hjärtligt välkomna!


Aikataulu, Vaasa


Elokuvateatteri Gloria, sali 5

5.5. klo 18 Stockholm Östra
12.5. klo 18 Fyra år till
19.5. klo 18 Happy End
26.5. klo 14 Palme (koululaisnäytös, ennakkoilmoittautuminen)

Aikataulu, Seinäjoki

Elokuvateatteri Marilyn, sali 2

5.5. klo 18
Happy End
12.5. klo 18 Stockholm Östra
19.5. klo 18 Fyra år till
26.5. klo 14 Palme (koululaisnäytös, ennakkoilmoittautuminen)

Elokuvat

Stockholm Östra (2011)

Stockholm Östra on rakkaustarina, jossa kaksi toisilleen vierasta ihmistä kohtaavat traagisen onnettomuuden kautta. Onnettomuus on vaatinut veronsa kummankin elämältä, mutta kun Johan ja Anna tapaavat Stockholm Östralla, rautatieasemalla, joka yhdistää Tukholman ja heidän idylliset esikaupunkinsa, he astuvat vaaralliselle, intohimon ja valheiden reunustamalle tielle.
Ohjaus: Simon Kaijser da Silva
Päärooleissa: Mikael Persbrandt, Iben Hjejle
Ikäraja: 16

Happy End (2011)

Happy End on satu aikuisille. Se kertoo viidestä henkilöstä, joilla on tärkeä suhde toisiinsa ja jotka kaikki välttelevät rehellisyyttä. He elävät valheita ja petollisuutta täynnä olevassa varjomaailmassa, ja vain odottavat totuuden paljastumista, jotta he voisivat jatkaa elämäänsä uudella tavalla. Happy End on kolmas osa Björn Rungen trilogiassa vapautumisesta, jonka kaksi ensimmäistä osaa, Minkä taakseen jättää (2003) ja Suusta suuhun (2005), kertoivat kahden ihmisen yrityksistä vapautua huonosta elämästä.
Ohjaus: Björn Runge
Päärooleissa: Ann Petrén, Malin Buska, Gustaf Skarsgård, Johan Widerberg
Ikäraja: 16

Vielä neljä vuotta (Fyra År Till, 2010)

David Holst on jo vuosia ollut ennakkosuosikki Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi. Vaaleissa tapahtuvan yllättävän käänteen seurauksena hän joutuu tyytymään sivustaseuraajaan rooliin vielä toiset neljä vuotta. Mieli maassa hän raahaa itsensä tylsästä ja merkityksettömästä poliittisesta tapaamisesta toiseen. Hänen elämänsä tulee kuitenkin muuttumaan, sillä David, joka on ollut naimisissa jo muutaman vuoden, on rakastumassa – ja yllättävää kyllä mieheen.
Ohjaus: Tova Magnusson-Norling
Päärooleissa: Björn Kjellman, Eric Ericson, Tova Magnusson-Norling, André Wickström
Ikäraja: 12
Katso Vielä neljä vuotta -elokuvan traileri

Palme (2012)

Helmikuussa on tullut kuluneeksi 28 vuotta siitä, kun Ruotsin pääministeri Olof Palme ammuttiin kadulle Tukholmassa. Tapaus sai koko Ruotsin muuttumaan yhdessä yössä. Elokuva kertoo Palmen elämästä ja siitä Ruotsista, jota hän oli mukana rakentamassa.
Ohjaus: Kristina Lindström, Maud Nycander
Ikäraja: 7
Katso Palme-elokuvan traileri

Huom! Palme esitetään ainoastaan lukiolaisille ja ammattikoululaisille suunnattuna koululaisnäytöksenä Vaasassa (Elokuvateatteri Gloria) ja Seinäjoella (Bio Marilyn) 26.5. klo 14. Ilmoittautumiset (koululuokittain) ja lisätietoa: info@elokuvakeskusbotnia.org. Elokuvan voi yhdistää esimerkiksi historian, ruotsin kielen ja yhteiskuntaopin opetukseen. Koululaisesityksen järjestäjät, Elokuvakeskus Botnia ja Svenska Nu, tarjoavat näihin aineisiin liittyvää oppimateriaalia.

Kuva: Happy End