19.2.2014

Kolme jatkoon Keskipohjolan elokuvakilpailussa

Keskipohjolan elokuvapalkinto jaetaan maaliskuussa Trondheimissa Norjassa. Tänä vuonna myös suomalaiset elokuvaprojektit voivat osallistua 7000 euron pääpalkinnon sekä 3000 euron toisen palkinnon tavoitteluun. Kilpailussa palkitaan kaksi parasta elokuvaideaa, jotka tuotetaan valmiiksi elokuviksi seuraavan vuoden kuluessa.

Keskipohjolan elokuvaverkosto on suomalais-ruotsalais-norjalainen yhteistyöverkosto, johon kuuluu viisi aluetta: Keski-Suomi, Pohjanmaa, Länsi-Norlanti, Jämtland ja Trøndelag. Verkosto valitsee joka alueelta 2-3 lupaavaa projektia, jotka kilpailevat Keskipohjolan parhaan elokuvaprojektin palkinnosta Minimalen elokuvafestivaalilla Trondheimissa 12.3.2014.

Helmikuun 5. päivä päättyneeseen kilpailuun ilmoittautui Keski-Suomesta ja Pohjanmaalta yhteensä 11 elokuvaprojektia. Loppukilpailuun Suomesta lähtee kolme kiinnostavaa elokuvaprojektia.

Noora Kytöharju (Jämsä)
JÄMSÄNJOKILAAKSON TARINA

Suomessa käytiin vuonna 1918 sisällissota, jonka aikaiset tapahtumat jättivät jälkensä koko yhteiskuntaan. Sodan jälkeiset traumat ja vastakkainasettelut elävät yhteiskunnassa edelleen. Väkivallan kuukaudet jättivät pysyvät jäljet paikkakuntien, Jämsän ja Jämsänkosken, sieluun ja paikkakuntalaisiin. Kahtiajako on nähtävissä paikkakunnilla edelleen. Dokumenttini pureutuu tähän syntyneeseen kahtiajakoon tämän päivän Jämsässä (yhdistyneet Jämsä ja Jämsänkoski). Aikaa on kulunut runsaasti ja maisema on ehtinyt muuttua useaan otteeseen vuoden 1918 jälkeen. Silti muistot tuosta ajasta ja sen tapahtumista nousevat esiin niin paikallislehtien sivuilla kuin ihmisten puheissa. Dokumentti kuvaa paikkakunnalla elävää vastakkaisuutta ja vastakkainasettelua niin historian kuin nykypäivän kautta.

Työryhmä: Seija Hakkarainen & Oskar Repo (Jyväskylä)
MAAILMA X

Maailma X on paikka ja aika, joka ei ole mikään tunnistettava. Se on kuitenkin totta, konkreettinen paikka. Paikassa on paljon erilaisia loukkoja, portaikkoja, halleja, käytäviä ja huoneita. Missä paikka sijaitsee, sitä ei kerrota – ulkokuvia ei ole lainkaan. Tilat ovat hylättyjä, mutta sittemmin uusiin käyttötarkoituksiin otettuja. Tiloihin on perustettu eräänlainen lukkojen takana oleva ihmissäilömö. Säilömössä elävät hahmot pitävät tätä paikkaa kotinaan, suhtautuvat elämään absurdin arkisesti.

Martin Karlsson (Vaasa)
SORGEN (SURU)

Elokuvassa pureudutaan asioihin joista olemme tottuneet vaikenemaan. Elokuvassa on kolme osaa: Hyljätty talo; jonka asukkaat ovat juuri kuolleet. Hautajaiset; seremoniakuvaus. Suru; kolme ihmistä puhuvat surun kokemuksestaan.

Lue lisää: Mittnorden.net