29.4.2012

29.4.2012 Ranskalaisen elokuvan viikko Vaasassa

Elokuvakeskus Botnia järjestää ranskalaisen elokuvan viikon  3. - 7. toukokuuta elokuvateatteri Gloriassa. Kaikki elokuvat ovat 35-millisiä komedioita (mukana myös yksi animaatio-musiikkikomedia), jotka ovat valmistuneet 2000-luvulla paitsi Jean Renoirin vuonna 1932 ohjaama "Boudu eli miten välttyä hukkumasta". Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys. Liput: 3€.

To 3.5. klo 19 Comme les autres (Kuten muutkin) 2008
Komedia (90 min, englanninkielinen tekstitys, K12)
Ohjaus: Vincent Garenq

Emmanuel ja Philippe ovat lemmen huumassa oleva onnellinen homopari. Emmanuel haluaa isäksi, mutta Philippe ei. Eräänä päivänä Emmanuel päättää ottaa ratkaisevan askeleen silläkin uhalla, että menettää Philippen. Mutta miten saada lapsi kun on homo? Hän päättää pyytää Finaa synnyttämään lapsensa ja korvaukseksi tästä järjestämään valeavioliiton, jotta Fina voisi jäädä Ranskaan.


Pe 4.5 klo 19 Les Triplettes de Belleville (Bellevillen kolmoset) 2003

Animaatio, musiikkikomedia (80 min, englanninkielinen tekstitys, S)
Ohjaus: Sylvain Chomet

Tarina alkaa pienestä ranskalaiskylästä, jossa pieni orpopoika Champion asuu isoäitinsä luona tekemättä juuri mitään. Isoäiti, madame Souza, alkaa huolestua pojasta, joka ei innostu pianonsoitosta eikä lahjaksi saadusta koiranpennustakaan. Eräänä päivänä madame Souza löytää Championin sängyn alta leikeltyjä kuvia polkupyöristä. Tästä innostuneena isoäiti ostaa Championille pyörän, johon hän kiintyy. Vuosia kuluu, Champion polkee vain pyörää, joka nyt on vaihtunut kilpapyöräksi. Tour de France -pyöräilykilpailu on lähellä.

Champion kaapataan kisoistavaltamerilaivaan, joka matkaa kohti Bellevillea. Isoäiti lähtee pelastamaan häntä lihavan koiransa kanssa. Kaupungissa hän tapaa entiset laulajat, Bellevillen kolmoset, jotka lupaavat auttaa pojan etsimisessä. Mutta onnistuvatko he vapauttamaan Championin ja tekemään lopun pahan ranskalaisen mafian hämäräperäisistä suunnitelmista? Elokuva on palkittu parhaasta musiikista César-palkinnolla 2004. Se on ollut myös Oscar-ehdokkaana parhaasta laulusta ja parhaasta animaatioelokuvasta vuonna 2004.

La 5.5 klo 19  Je croix que je l´aime (Luulen, että rakastan häntä) 2007

Komedia (90 min, englanninkielinen tekstitys, K12)
Ohjaus: Pierre Jolivet

Lucas, 43-vuotias rikas ja eronnut tehtailija on vastustamattomasti ihastunut maineikkaaseen 38-vuotiaaseen keramiikkataiteilijaan Elsaan, jolta hän on tilannut freskon yrityksensä aulaan. Lucas on kuitenkin hädin tuskin selviämässä hiljattain tapahtuneesta valtavasta pettymyksestään rakkaudessa. Hän on taitava liikeasioissa, mutta hän ei ole lainkaan varma itsestään rakkausasioissa. Niinpä Lucas pyytää yhtiönsä yksityisetsivää Roland Christinia ottamaan selvää, mistä kumman syistä tämä nuori nainen on yhä naimaton. Roland aikoo häikäilemättä käyttää nykyaikaisimpia vakoilumenetelmiä suorittaakseen tehtävänsä.

Pääosia esittävät Sandrine Bonnaire, Vincent Lindon ja Francois Berléand ovat useasti palkittuja näyttelijöitä.

Su 6.5. klo 18 Boudu sauvé des eaux (Boudu eli miten välttyä hukkumasta....) 1932
Komedia  (93 min, englanninkielinen teksitys)
Ohjaus : Jean Renoir

Elokuva kertoo pariisilaisesta Boudu-nimisestä kulkurista, joka hyppää epätoivoisena Seine-jokeen menetettyään koiransa. Ajatuksiltaan vapaamielinen kirjakauppias herra Lestingois pelastaa kulkurin ja vie
tämän liikkeeseensä.

Ma 7.5. klo 19 Ma vie en l’air (Elämäni ilmassa) 2005

Komedia (103 min, englanninkielinen tekstitys, K12)
Ohjaus: Rémi Bezançon

Lentoyhtiössä toimiva kouluttaja Yann Kerbec arvioi lentäjien kapasiteettia lentosimulaattorien äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Mutta hänellä on ongelma: hän itse pelkää lentämistä. Tämä hänen syntymäänsä liittyvä paniikinomainen pelko on estänyt häntä nuoruudessa seuraamasta elämänsä naista maailman ääriin.

Naispääosaa esittävä Marion Cotillard on useasti palkittu näyttelijä. Hän on saanut mm. parhaan näyttelijän sekä César- ja Oscar-palkinnon Edit Piafin roolista elokuvassa "La Môme" 2008.